Nonkel premie

Nonkel premie

20 april 2020 Uit Door Jan Haegeman

Premie hier, premie daar. Ik ga me allicht weer niet populair maken, maar hé, ik ben niet in de politiek gegaan om mezelf populair te maken (ha! Dat had ge niet verwacht hé). Wel om te doen wat ik juist acht. Ik heb op de (online) gemeenteraad van vanavond dan ook niet ingestemd met beide ‘premievoorstellen’: 500 euro voor de handelaars (voorstel VLD) en voorstel ‘Brakelbon’ van 25 euro voor alle gezinnen (voorstel CD&V). Op zich ben ik er niet tegen (ik heb me onthouden op het punt van VLD, het punt van CD&V werd verdaagd), hoe meer belastinggeld terugvloeit naar de belastingbetaler, hoe liever natuurlijk. En ik twijfel helemaal niet aan de goede intenties van beide voorstellen: wij moeten onze economie weer vlot trekken en in de eerste plaats zelfs onze lokale economie. Maar het lijkt wel of er momenteel een opbod aan premies aan de gang is: wie biedt meer? Finaal moeten ook deze premies weer gefinancierd worden… en finaal zal dat altijd gebeuren met belastinggeld… Vestzak, broekzak noemen ze zoiets. Er lopen momenteel al heel wat zinvolle initiatieven (de ‘hinderpremie’ van de Vlaamse regering, de federale belastingvrijstelling ervan, het bijspringen in bv. de waterfactuur, het bijpassen van de tijdelijke werkloosheid door heel wat bedrijven, enz.). Daar als gemeente nu nóg eens iets bovenop gaan gooien, terwijl onder meer de inkomsten uit de personenbelastingen (de belangrijkste bron van inkomsten) zullen terugvallen, is gewoon niet verstandig (niet wijs, zou KP uit Puurs zeggen). Als gemeentebestuur zelf je bestedingspatroon hoog houden, profiteren van de lage rente (die ik gezien deze crisis niet direct zie stijgen) en dat bestedingspatroon zelfs opkrikken en bij uitstek als gemeentebestuur zélf lokaal besteden, dat lijkt mij veel zinvoller. Onze lokale handelaars voortdurend in de kijker stellen, parkeerruimte voorzien nabij onze handelaars, de online initiatieven van de lokale handelaars bundelen en wie nog niet online zit daarin begeleiden: dát zijn initiatieven die je als gemeentebestuur nu wel kan nemen. Maar geld uitdelen zonder dat je even verder vooruit denkt,… nope, niet met mij. Sorry.